Här kommer lite fakta väl värt att läsa
Skolan
Mycket av det vi vill med vårt land börjar i skolan. En bra skola är en förutsättning för att värna vårt samhälle och för att kunna ge alla människor – oavsett bakgrund – möjlighet att utveckla sina färdigheter.
Läsa-skriva-räkna-satsning
Regeringen genomför en satsning på skolan med fokus på årskurs 1–3. Under tre år ska 900 miljoner kronor användas för att förbättra elevernas baskunskaper. Nedbrutet på individnivå innebär detta en satsning på 1 000 kronor per elev och läsår. Alla barn skall kunna läsa, skriva och räkna när de lämnar årskurs tre.
Lärarlyftet
Lärarnas roll i skolan har förändrats och är i dag mer betydelsefull än kanske någonsin tidigare. Forskningen visar att lärarnas kompetens är den viktigaste faktorn för goda kunskapsresultat.
Att stärka skolan kräver att kvaliteten i lärarnas utbildning och fortbildning förbättras och att skolan uppmuntrar lärarna genom att erbjuda regelbunden fortbildning.Därför har regeringen valt att satsa 3,6 miljarder på Lärarlyftet, tusentals lärare kommer att fortbildas under mandatperioden. Bra lärare lyfter eleverna till nya nivåer.
Arbetsro i skolan
En annan viktig förutsättning för en bra skolgång är arbetsro. Lärarnas arbete att skapa en bättre studiemiljö underlättas med möjligheten att omhänderta störande föremål som mobiltelefoner. Dessutom görs en satsning på totalt 40 miljoner kronor fram till 2010 för att bekämpa mobbing med evidensbaserade åtgärder. Mobbare kan nu även tvingas byta skola.
Skapande skola
Vi vill att fler ungdomar ska få möjlighet att bekanta sig med kulturformer som teater, dans, konst och museiverksamhet. Satsningen sker på högstadieelever eftersom det är en åldersgrupp där intresset för kultur ofta är stort men där det har saknats resurser för att möta upp det.
Moderaterna vill:
- Att betyg ska ges från åk 6 och i fler steg än idag
- Införa nationella prov i svenska och matematik i åk 3 och 6, samt fler nationella prov i åk 9
- Ha en ny gymnasieskola.
Läs mer om Barnomsorg och utbildning i faktabladen Barnomsorg, Förskolan, Grundskolan och Gymnasieskolan.
Senast uppdaterat november 2009
Seb utredning om företagande i Sverige 2010
Svårt att ta steget från litet till medelstort företag
2010-06-14
Majoriteten av de företag som planerar att växa gör det inom det befintliga företaget snarare än via dotterbolag eller genom att bilda företagsgrupp. Finansieringen av tillväxten planeras i första hand via eget kapital och få tittar utanför landets gränser när de planerar tillväxt. Det visar en undersökning som SEB har gjort bland knappt 1300 företagare om hur de ser på sitt eget företags storlek och utmaningarna med att växa.
Drygt var tredje företagare anser att det egna företaget är mindre än önskat och hela 41 procent uppger att företaget inte har vuxit i den takt som man en gång planerade för. På frågan om man planerar för framtida tillväxt svarar 43 procent ”ja”, 24 procent ”ja, men jag vet inte hur det ska gå till” och 33 procent svarar ”nej”.
Ett tydligt skifte sker bland företag som vuxit med över 10 anställda – där är det 68 procent som planerar att växa vidare, men fortfarande vet 17 procent inte hur det ska gå till. Bland företag med över 50 anställda planerar 91 procent att växa vidare och bara fyra procent har svårt att se hur det skulle gå till.
– Resan från ensiffrigt antal anställda till någonting större – 20-30 anställda – är uppenbart det svåraste, både ekonomiskt och mentalt för många företagare. Många vill ha kvar känslan av att kunna samla företaget runt fikabordet. Det oroande är att så många mindre företag som vill växa inte vet hur det ska gå till. Vi behöver fler växande företag, och här handlar det nog både om inre drivkrafter och om omgivningens attityder, säger Ingela Hemming, SEB:s företagarekonom.
Majoriteten av de företag som planerar att växa gör det inom det befintliga företaget snarare än via dotterbolag eller genom att bilda företagsgrupp. Finansieringen av tillväxten planeras i första hand via eget kapital och få tittar utanför landets gränser när de planerar tillväxt.
– De svenska företag som vuxit och blivit riktigt stora och framgångsrika har i många fall både sökt externt kapital och gått utanför landets gränser. Den visionära inställningen ser vi inte riktigt i svaren, något som det vore intressant att borra djupare i, säger Ingela Hemming.
De främsta skälen till varför de vill fortsätta att växa är att de anser det vara nödvändigt för att kunna behålla lönsamheten, att ägarna vill se företaget växa ytterligare och för att kunna tillmötesgå kundernas behov. Företagarna uppger även att de personliga drivkrafterna är att få se verksamheten utvecklas, att kunna leva på verksamheten, att få ekonomiska resurser till nya projekt och att bli ekonomiskt oberoende.
– Sverige behöver fler serieentreprenörer, fler som blir rika på sin idé och startar nya företag. Och vi behöver fler som ser möjligheter i att växa, skapa nya jobb och bidra till ett livskraftigt näringsliv. Det är tydligt att företag som blivit medelstora ofta har breddat i toppen, kanske tagit in externa ägare och management med andra erfarenheter. För dem existerar bara fortsatt tillväxt, och man vet hur man gör. Den erfarenheten vore värdefull för fler att ta del av, säger Ingela Hemming.
Undersökningen visar också att kvinnor som driver företag i något större utsträckning är nöjda med företagets storlek; färre planerar för framtida tillväxt och bland de företagare som vill växa är kvinnliga företagare mindre benägna att se fler anställda som en del av tillväxten. De är också mindre benägna till diversifiering och utlandssatsning än snittet.
På frågan om vilka de största hindren för tillväxt är i Sverige idag kommer ”höga personalkostnader” i topp, följt av ”skattetrycket” och ”regelverk för företagande”. På frågan om vilka som är de största svårigheterna med tillväxt i det egna företaget hamnar ”risker med att anställa fler” i topp.
– Det är inte någon raketforskning, vi har höga skatter och höga sociala avgifter och vi har stelbenta regelverk inom arbetsrätten. Det är uppenbart att dessa två faktorer håller många företagare tillbaka i sina tillväxtambitioner, säger Ingela Hemming.
Samtalskampanj i gång nu i östra kommun delen 13/6
Det var riktigt kul att gå i östra Huddinge och knacka dörr glada medborgare
som tycker vi gör ett bra jobb vi kämpade på. Många tycker att det görs för lite
i östra komundelen och vi förklarade att det händer saker men det tar ibland
tid. Det är glädjande att se att vi får trotorarer från Länna och ner till Skogås rondellen.
Sen har det komit ett medborgar förslag från stefan tunedal om en upprustning av infarten
skogås jätte bra. Sen har vi lyckats flytta 70 skylten närmare avfarten från skogås så man
får börja bromsa i tid detta har varit ett problem förut då många hållt hög hastighetet och
många bilar åkt i diket.