Här kommer lite fakta väl värt att läsa
Skolan
Mycket av det vi vill med vårt land börjar i skolan. En bra skola är en förutsättning för att värna vårt samhälle och för att kunna ge alla människor – oavsett bakgrund – möjlighet att utveckla sina färdigheter.
Läsa-skriva-räkna-satsning
Regeringen genomför en satsning på skolan med fokus på årskurs 1–3. Under tre år ska 900 miljoner kronor användas för att förbättra elevernas baskunskaper. Nedbrutet på individnivå innebär detta en satsning på 1 000 kronor per elev och läsår. Alla barn skall kunna läsa, skriva och räkna när de lämnar årskurs tre.
Lärarlyftet
Lärarnas roll i skolan har förändrats och är i dag mer betydelsefull än kanske någonsin tidigare. Forskningen visar att lärarnas kompetens är den viktigaste faktorn för goda kunskapsresultat.
Att stärka skolan kräver att kvaliteten i lärarnas utbildning och fortbildning förbättras och att skolan uppmuntrar lärarna genom att erbjuda regelbunden fortbildning.Därför har regeringen valt att satsa 3,6 miljarder på Lärarlyftet, tusentals lärare kommer att fortbildas under mandatperioden. Bra lärare lyfter eleverna till nya nivåer.
Arbetsro i skolan
En annan viktig förutsättning för en bra skolgång är arbetsro. Lärarnas arbete att skapa en bättre studiemiljö underlättas med möjligheten att omhänderta störande föremål som mobiltelefoner. Dessutom görs en satsning på totalt 40 miljoner kronor fram till 2010 för att bekämpa mobbing med evidensbaserade åtgärder. Mobbare kan nu även tvingas byta skola.
Skapande skola
Vi vill att fler ungdomar ska få möjlighet att bekanta sig med kulturformer som teater, dans, konst och museiverksamhet. Satsningen sker på högstadieelever eftersom det är en åldersgrupp där intresset för kultur ofta är stort men där det har saknats resurser för att möta upp det.
Moderaterna vill:
- Att betyg ska ges från åk 6 och i fler steg än idag
- Införa nationella prov i svenska och matematik i åk 3 och 6, samt fler nationella prov i åk 9
- Ha en ny gymnasieskola.
Läs mer om Barnomsorg och utbildning i faktabladen Barnomsorg, Förskolan, Grundskolan och Gymnasieskolan.
Senast uppdaterat november 2009